Ciasto drożdżowe z notatnika babci robię z truskawkami i kruszonką. Nie wyrabiam go, a wychodzi puszyste
Drożdżowe wypieki to klasyka kuchni polskiej. Ich wyjątkowy zapach i smak kojarzy mi się z domem rodzinnym. Latem moja mama i babcia często piekły ciasto drożdżowe z owocami. Z czasem sam zacząłem je piec, jednak nie zawsze wychodziło idealne. Problem z wyrastaniem i powstawaniem zakalca rozwiązał przepis na ciasto drożdżowe, które robi się samo. Wziąłem go z przepiśnika babci. Moja rodzina często o nie prosi, a ja robię je nawet gdy nie ma truskawek. Równie dobrze smakuje z samą kruszonką, jak i z innymi owocami.
Jeżeli obawiasz się, że nie podołasz przygotowaniu tradycyjnego ciasta drożdżowego, które wymaga zrobienia rozczynu i długiego wyrabiania, ten przepis przypadnie ci do gustu.
Jak zrobić puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami?
Ciasto drożdżowe powstaje z mąki, jajek, mleka, drożdży (zawsze używam drożdży świeżych), masła, cukru i odrobiny soli. Jeżeli masz te składniki w swojej kuchni, to możesz przygotować pyszne ciasto, które doskonale smakuje ze świeżymi owocami oraz bez dodatków. Do ciasta drożdżowego polecam również przygotować kruszonkę.
Robiąc ciasto drożdżowe z poniższego przepisu, możesz bez brudzenia rąk oczekiwać, aż wyrośnie i będzie gotowe do pieczenia.
Wskazówki: Składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. Pamiętaj, by sprawdzić na drożdżach termin przydatności do spożycia – drożdże, których termin przydatności do spożycia jest krótki, mogą nie pracować.
Przepis: Ciasto drożdżowe z truskawkami
Ciasto z tego przepisu upieczesz w formie o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 4 godz.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
Na ciasto drożdżowe:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 kostki masła
- 4 średnie jajka
- szczypta soli
Na kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówŚwieże drożdże pokrusz na małe kawałki. Jajka wybij do miseczki. Roztrzep jajka widelcem lub rózgą kuchenną. Mleko podgrzej do temperatury nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Masło stop w rondelku lub kąpieli wodnej. Truskawki umyj, obierz z szypułek, odsącz z nadmiaru wody lub osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przygotowanie ciasta drożdżowego bez wyrabianiaDno szerokiej miski wyłóż pokruszonymi drożdżami i równomiernie rozsyp na nie cukier. Polej drożdże i cukier roztrzepanymi jajkami. Dodaj stopione masło i letnie mleko, wlewając je cienkim strumieniem, ruchem spiralnym, od środka miski. Powierzchnię znajdujących się w misce składników równomiernie posyp mąką pszenną, przesiewając ją przez drobne sitko. Na mąkę dodaj szczyptę soli. Przykryj miskę ze składnikami ciasta drożdżowego ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wymieszaj łyżką lub silikonową łopatką do połączenia się składników.
- Przygotowanie do pieczeniaPrzygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem lub posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto do formy i równomiernie rozłóż na całej jej powierzchni. Na wierzchu ułóż kawałki truskawek, delikatnie wciskając je w ciasto. Przykryj formę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Przygotowanie kruszonkiMąkę pszenną, zimne masło i cukier wymieszaj dłońmi. Ze składników powinny powstać niewielkie grudki. Postaraj się wyrobić składniki jak najszybciej, rozcierając je w dłoniach. Powstałą kruszonką równomiernie posyp wierzch ciasta drożdżowego z truskawkami.
- PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40-50 minut.
Gotowe ciasto drożdżowe z truskawkami wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Możesz podawać je udekorowane listkami świeżej mięty.
Kilka porad, dzięki którym ciasto drożdżowe zawsze wyjdzie lekkie i puszyste
Ciasto drożdżowe nie lubi zarówno zbyt niskiej, jak i za wysokiej temperatury. Jeżeli dodasz do niego zimne lub gorące składniki, to nie wyrośnie.
Nie przyśpieszaj wyrastania ciasta drożdżowego, ustawiając miskę blisko kaloryfera lub w nasłonecznionym miejscu. Unikaj również przeciągów, które sprawiają, że ciasto wolniej wyrasta. Żeby ciasto drożdżowe podwoiło swoją objętość, wystarczy pozostawić je w temperaturze około 20 stopni Celsjusza.
Ciasto pozostawione do wyrastania na bardzo długi czas zacznie fermentować. Jeżeli wyczuwasz alkoholowy zapach, to ciasto nie nadaje się do użycia.
Ciasto drożdżowe z powyższego przepisu możesz upiec z dodatkiem nie tylko truskawek, ale także np. rabarbaru, malin, borówek, porzeczek, czereśni i wiśni. Nadaje się ono również na drożdżowe bułeczki oraz chałkę. Do ciasta drożdżowego bez owoców możesz dodać obtoczone w mące rodzynki oraz smażoną skórkę pomarańczową.
Dla zainteresowanych podaję również instrukcję, jak przygotować tradycyjne ciasto drożdżowe – wyrabiane ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
Przygotowanie klasycznego ciasta drożdżowego
Składniki ciasta drożdżowego z wyrabianiem przygotuj tak samo jak w powyższym przepisie i przystąp do przygotowania rozczynu. W tym celu pokruszone drożdże przełóż do garnuszka lub miseczki i wymieszaj z 1 łyżką cukru. Dodaj połowę letniego mleka oraz 2-3 łyżki mąki. Wymieszaj składniki rozczynu, przykryj naczynie ściereczką lub talerzykiem i odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia. Sprawdź, czy drożdże pracują – rozczyn powinien podwoić swoją objętość i delikatnie musować.
Mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, pozostały cukier, jajka, resztę mleka i stopione masło. Wymieszaj składniki łyżką lub silikonową łopatką. Dodaj wyrośnięty rozczyn i wyrabiaj dłońmi lub robotem kuchennym do momentu, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto.
Uformuj ciasto drożdżowe w kulę, przykryj miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrobione ciasto odpowietrz, ugniatając je dłońmi i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30-45 minut. Tak przygotowane ciasto drożdżowe możesz już włożyć do formy, ułożyć na nim owoce i kruszonkę, a następnie upiec. Te kroki rób zgodnie z tymi, które są w powyższym przepisie.